HOW-TO: mealprep (stappenplan + gratis printables!)

Ik vind mealprep geweldig. Ik spendeer een hele zaterdag of zondag in de keuken, maak er een rommelboel van en het resultaat? Een hele week aan verse, gezonde, zelfgemaakte maaltijden. 

Mealprep kan in het begin overweldigend lijken. Hoe kook ik zoveel maaltijden in één keer? Kan ik mijn eten wel vijf dagen bewaren? Hoe maak ik niet te veel/te weinig eten? 

In deze blog vind je de antwoorden - én gratis printables om je op weg te helpen!


 


Waarom mealprep?  Fail to plan and plan to fail, daarom! Als je meer zelfgemaakte en/of gezondere maaltijden wilt eten, moet je je voorbereiden. Je maaltijden in het weekend al klaarmaken is daarom superhandig én meer tijdsefficiënt. Je staat namelijk niet elke avond meer in de keuken. Ook kan het wel wat verschil maken in je portefeuille: je plant je maaltijden namelijk goed uit waardoor je nooit meer te veel koopt!


Schrijf je hier in op de nieuwsbrief om de gratis weekmenuplanner en het boodschappenlijstje te ontvangen!

1. Plan!

Mealprep en plannen gaan hand in hand. De eerste vraag die je je moet stellen om te zorgen dat je nét genoeg eten maakt, is welke en hoeveel maaltijden je nodig hebt deze week. Ik plan bijvoorbeeld elke donderdagavond mijn volgende werkweekmenu, voor maandag tot en met vrijdag. Ik zet me neer met mijn agenda, pennen en weekmenuplanner en noteer welke avonden ik alvast niet thuis eet. Ontbijt en lunch heb ik elke werkdag nodig, avondeten doe ik niet altijd thuis. Wat ik eet in het weekend, plan ik niet uit, maar dat kan je natuurlijk ook doen!


Nu je een idee hebt van hoeveel maaltijden en snackjes je nodig hebt, kan je bedenken wat je wilt eten. Voor ontbijt eet je waarschijnlijk vaak hetzelfde (of ben ik de enige die bijna altijd havermout eet?). Lunch en avondeten kan je door elkaar gebruiken.  Hou ook zeker rekening met wat je nog in huis hebt (zie stap 2) om te voorkomen dat je voeding moet weggooien!


2. Wat heb je nog in je koelkast/voorraadkast? 

 Voor je een booschappenlijstje opstelt, kijk je best eens in je koelkast en voorraadkast. Wat heb je nog liggen? Wat moet er op? Het is beter eerst te gebruiken wat je nog hebt. Zo ga je voedselverspilling tegen en bespaar je centjes. 


3. Nu is het tijd om recepten te kiezen

Wat ga je eten deze week? Kies bij voorkeur voor makkelijke recepten. Ik vind het heel gemakkelijk om groenten in de oven klaar te maken, dat is het snelste en je kan er meerdere schotels tegelijk in klaarmaken. Ik kook dan een of twee graansoorten en zorg voor een of twee proteïnebronnen, zodat ik doorheen de week kan "mixen-en-matchen". 

Mijn weekmenu ziet er vaak als volgt uit: 

4. Maak je boodschappenlijstje

... en wees specifiek! Schrijf heel duidelijk op hoeveel je van welk ingrediënt nodig hebt, zo voorkom je dat je te veel of te weinig koopt en klaarmaakt. 


5. Tijd om in actie te komen!

Vervolgens ga je winkelen en koken. Neem zeker je eigen zakjes mee naar de winkel en vermijd te veel plastic! Bewaar je maaltijden in Tupperware, potjes van glas of inox,...  Sommige maaltijden zijn lang houdbaar (denk aan aardappels, granen, groenten uit de oven, ...), sommige niet. Vries in wat je de komende drie dagen niet gaat eten, zo voorkom je dat je halverwege de week ontdekt dat je eten bedorven is en je geen lunch meer hebt. 


En vervolgens begin je aan de week en eet je alles op 😋


Heb je besloten te mealpreppen? Gebruik je mijn templates voor je weekmenu/boodschappenlijstje? Stuur me een foto via Instagram @silke_antoni, ik wil het graag zien en delen!


Lieve groetjes,

Silke

86 weergaven0 opmerkingen